Info Pemakanan Sihat

Friday 3 June 2011 0 comments
Surat khabar semalam, aku baru baca hari ni..tu pun baca balik kt bilik termenung (lu pklah sendiri..haha)...
smpi kt satu page tu aku rasa interested sgt (agaknya utk org2 cm aku ni interested la kot nk baca ni..some people prefer to skip page ni...tp aku suka nk berkongsi dgn korang).

Nak kata aku ni mengamalkan amalan membaca tu idok le..takat baca lepak bilik termenung tu mmg kerap la..so, apa yg aku nk kongsikan disini ialah INFO PEMAKANAN SIHAT (betul ke pemakanan? ke peRmakanan? ahh..lantak le, tu cikgu tatabahasa leh tlg jawabkan kot :P)


Pendekatan baru kementerian kesihatan adalah 5M iaitu :

  • Mengurangkan gula
  • Mengurangkan garam
  • Mengurangkan minyak
  • Melebihkan buah-buahan
  • Melebihkan sayur-sayuran
(apala kementerian kesihatan ni, xkreatif langsung..smua letak imbuhan je, mmg la bole je dpt 5M..nk letak 100M pon bole cmtu..hahah)



so, sini dia explain 1 persatu :


Mengurangkan pengambilan gula
  1. Pengambilan gula yang sederhana dalam sehari iaitu 10 sudu teh (50 gram), utk semua jenis makanan.."xkire la makanan korang tu bile nk makan baru nk tambah gula, atau dh mmg sedia ada gula yg kilang dh siap letak"
  2. Gula dalam minuman AMAT MERBAHAYA, kerana badan kita tidak menukarkan gula kepada tenaga, tetapi ia akan ditukarkan kepada LEMAK dan menjadi GEMUK dan berisiko mendapat penyakit DIABETES dan JANTUNG. gigi pon leh rosak - kan xcantik tu..neway aku pon baru tau benda ni...pasni no more air tin sgt ek..hehe
  3. Kurangkan makan kuih yang manis - so xleh makan anis, sbb dia sejenis kuih yang mANIS..hahaha
  4. lebihkan minum air kosong daripada air gas atau air manis.
  5. Elakkan makan buah-buahan  dalam tin dan ganti dengan buah buahan segar. Jika tidak pon ambil buah dalam tin, pilih buah2an dlm tin yang guna air atau jus semula jadi SAHAJA.

Mengurangkan pengambilan garam
  1. garam boleh mengakibatkan darah tinggi.
  2. guna makan herba (kayu manis, lawang, bunga cengkih) utk gantikan perisa dlm makanan.
Mengurangkan pengambilan minyak masak.
  1. Elak menggunakan minyak masak dalam masakan rendang. memadai guna santan kerana ia boleh bertindak sebagai minyak.
  2. Tetapi elakkan santan yang terlalu pekat
  3. Amalkan masak cara Deep Frying. ia dpt ngurangkan minyak dlm makanan - owhh, ye ke?aku baru tau, ingat lg byk minyak bubuh, lg byk minyak melekat.hehe :P 
Melebihkan pengambilan buah-buahan
  1. Buah2an utk pencuci mulut
  2. Ia kaya dengan vitamin C yg AMAT DIPERLUKAN  oleh badan dan kesihatan gigi.
Melebihkan pengambilan sayur2an
  1. Sayur2an mengandungi serat dan zat mineral yg penting utk tubuh dan sistem penghadaman. Serat ini dpt membantu kurangkan tahap   kolestrol darah.
  2. Ia dapat mengimbangi diet terutama tahap kolestrol darah yg terhasil daripada pengambilan daging dan ayam.
  3. yang penting, korang jgn jadi sayuran dalam segala hal...hahaha

itu sahaja ek info sihat ari ni :P

0 comments:

Post a Comment

 

©Copyright 2011 love.is.in.the.air | TNB